Oszacowanie i uzyskanie idealnej masy ciała w treningu biegowym może mieć kluczowy wpływ na osiągane wyniki sportowe. Masa ciała i jej proporcje mogą mięć decydujący wpływ na osiągniecie najlepszego, życiowego wyniku sportowego. Określenie prawidłowej masy ciała w treningu biegowym jest bardzo ważne.

Zawodowi biegacze charakteryzują się zazwyczaj bardzo szczupłą sylwetką oraz niską masą ciała. Większą objętość ciała trudniej schłodzić w czasie upałów, mięśnie wykonują cięższą pracę, szybciej się męczą. Nadmierna masa ciała może obciążać stawy i cały układ kostny w treningu. Redukcja tkanki tłuszczowej może poprawić wydolność organizmu, mięśnie w czasie długotrwałego wysiłku nie będą musiały konkurować z tłuszczem o tlen i energię. Niska masa ciała pozwala na szybszy i efektywniejszy trening.

Dlatego niektórzy trenujący biegacza chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów, żeby zoptymalizować treningi. Najpierw jednak należy sprawdzić czy faktycznie możemy pozwolić sobie na utratę wagi. Nie należy zaczynać odchudzania „na siłę” i „na wyrost”, może to negatywnie wpłynąć na siłę mięśni, co będzie skutkować obniżonym tempem treningów. Zamiast biegać coraz szybciej będziesz biegać coraz wolniej i słabiej. Niska masa ciała jest korzystna dla biegacza, jednakże do wszystkiego należy podchodzić z rozsądkiem. Nie można doprowadzić do spadku wydolności i osłabienia organizmu. Warto wcześniej dokładnie sprawdzić jak wyglądają poszczególne składowe masy ciała i czy rzeczywiście należy coś modyfikować.

Jeżeli chcemy sprawdzić czy nasza masa ciała jest odpowiednia warto wykonać profesjonalną analizę składu ciała, samo wyliczenie wskaźnika BMI nie wystarczy. Wskaźnik ten nie jest uniwersalny, osoby bardzo aktywne, ze zwiększoną masą mięśniową mogę zostać zakwalifikowane, jako osoby z nadmierną masą ciała, przy prawidłowym poziomie tkanki tłuszczowej. Analiza składu ciała wykonana na zaawansowanym technologicznie sprzęcie określi czy nasza masa ciała jest prawidłowa czy należy jeszcze nad nią popracować.

Centrum Dietetyczne Nutripoint w Rzeszowie dysponuje nowoczesnym sprzętem do dokładnej analizy wszystkich składowych ciała. Analiza jest wykonywana za pomocą metody BIA (bioelektrycznej bioimpedancji). Badanie polega na pomiarze oporu elektrycznego tkanek. Tkanka mięśniowa w 80% składa się z wody i elektrolitów, jest bardzo dobrym przewodnikiem dla prądu elektrycznego. Tkanka tłuszczowa natomiast składa się tylko z 20% wody, przez co jest o wiele słabszym przewodnikiem.

W treningu bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie, to podstawa w każdym sporcie. To właśnie woda sprawia, że nasz organizm może prawidłowo funkcjonować i adaptować się do wysiłku fizycznego. Badanie na specjalnym analizatorze zbada poziom całkowitej wody w organizmie oraz jej procentową zawartość. Analiza wskaże również zawartość wody zewnątrzkomórkowej i wewnątrzkomórkowej.
Stosunek wody zewnątrzkomórkowej do całkowitej wody w organizmie powinien mieścić się w odpowiednim zakresie. Niższe wartości mogą manifestować odwodnienie organizmu, wartości powyżej tego zakresu mogą sugerować zatrzymanie się w wody w organizmie. Wiedza na temat bilansu wodnego organizmu, jest ważną wskazówką czy odpowiednio się nawadniamy. Każdy biegacz musi pamiętać o piciu wody przed, podczas i po treningu sportowym.

Masa ciała biegacza ma duży wpływ na osiągane wyniki w tej dyscyplinie sportowej. Osiągnięcia biegacza w dużej mierze zależą od ilości masy mięśniowej i tkanki tłuszczowej w organizmie. Badanie na Tanicie mc-780-ma pozwoli na dokładne sprawdzenie poszczególnych komponentów ciała, wskaże indywidualny poziom przemiany materii, przez co umożliwi oszacowanie wartości kalorycznej diety w treningu. Odpowiednia dieta jest bardzo ważna w każdym treningu sportowym, zwłaszcza, jeżeli zależy nam na osiąganiu jak najlepszych wyników.
Podsumowując, profesjonalna analiza składu ciała z pewnością przyniesie wymierne korzyści każdej osobie amatorsko lub wyczynowo uprawiającej biegi.

Pomoc w opracowaniu materiału:

Centrum Dietetyczne NutriPoint
ul. Jabłońskiego 7 lok. 7B
35-068 Rzeszów
17 717 50 68